Drenaj Kanalları

Binaların ya da arazilerin etrafında mevcut olan artık suyun drenaj kanalları açılarak seri ve kontrollü bir biçimde arazinin dışında var olan su toplama yatağına gönderme işine drenaj adı verilir. Drenaj kanallarının işlevi göllenmiş ve ıslak arazilerde genelde yapılmaktadır. Tarımsal sulamaya daha yeni başlanmış arazilerde ve devamlı olarak su ile etkileşim içinde olan yapılarda drenaj kanalları yapılmaktadır. Böylelikle binalarda ve arazilerde yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçilebilinmektedir. Toprakta bol miktarda su varsa yapılar bu sudan olumsuz etkilenmektedir. Bu su miktarının azaltılması gerekmektedir. Drenajda su kaçağının olmamasına kesinlikle dikkat edilmelidir. Bu sistemde sayesinde sızıntı suların tehdidi en aza indirgenebilmektedir.

Drenaj Kanalları Ne İşe Yarar

Suyun yapay ya da doğal yollarla arazi veya yapılardan uzaklaştırılması işlemine drenaj denmektedir. Bu işlem drenaj kanalları açarak yapılmaktadır. Çok farklı sektörler bu uygulamayı kullanarak suları bölgelerinden uzaklaştırmaktadırlar. Tarım, madencilik ve inşaat sektörlerinde sıklıkla bu yöntem uygulanarak bölgedeki sulu yapı uzaklaştırılmaktadır. Toprağın sulu olması binaların güvenliğini tehdit etmektedir. İşte be nedenden ötürü drenaj işlemi önem kazanmaktadır. Drenaj kanlı açmak için farklı metotlar uygulanmaktadır. Bu metotlar uygulanırken çeşitli aşamalar vardır ve bu aşamaların sıralanmasına dikkat edilmelidir. Sıralamaya özen gösterilemediği takdirde işlemler boşuna yapılmış olabilir. Aşama aşama gidilerek titizlikle bu işlemlerin yapılması gerekmektedir.

Drenaj Kanalları Hangi Sektörlerde Yapılmaktadır

Eğer zeminde suyun bulunması durumunda yol inşaatı işleri pek çok olumsuz neticeyi doğurabilir. Kışın olan don vakası sonucunda yerin içinde sıkışan su don ile beraber hacmi değişmektedir. Bu durum üst ve alt yapıya zarar verebilir. Bu durumlardan kaçınmak için drenaj kanalları inşaat sektöründe genellikle tercih edilmektedir. Bu kanalların kullanıldığı bir diğer alan ise peyzaj mimarlığı sektörüdür. İnşa edilecek olan bahçelerin toprak zemininden suyun boşaltılması için bu yöntem kullanılmaktadır. Su maden ocağında büyük bir sorun oluşturabileceği için bu sektörde de drenaj kanalları kurularak sular bu mekânlardan boşaltılır. Tarım sektöründe de drenaj kanalları ayrı bir öneme sahiptir ve sıklıkla bu metot uygulanmaktadır. Fazla suyun kontrol altına alınması için drenaj kanalları yapılır.

Benzer Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir