Drenaj kanalları ve amaçları

Arazi ve diğer yapılar söz konusu olduğunda atık suyun kontrollü şekilde alan dışına çıkartılması drenaj ismini almaktadır. Tabi ki bu arada işlemin yapılmasını sağlayan kanallar da drenaj kanalları olarak geçmektedir. Bu tanımdan yola çıkıldığında ise aslında amaç bellidir. O halde bu amacın atık suyun yapılara ya da arazilere yapabileceği olumsuz etkilerden korunmak olduğunu söyleyebiliriz.

Teknik olarak drenajın sağlanması

Yukarıdaki tanımdan da yola çıkarak drenajın oldukça faydalı bir yöntem olduğundan bahsetmemiz mümkündür. Fakat drenaj kanalları ile yapılan uygulamalar her ne kadar basit dursa da aslında profesyonel bir destek gerektirmektedir. Konuyla ilgili kısaca bilgi verecek olursak önce drenajın çalışmasını engelleyecek olan ağaçların kökünden sökülerek başka bir yere taşınması gerektiği ile söze başlayabiliriz. Devamında ise çalışma sahasında kazı işlemlerine başlanacaktır. Bu aşamada genellikle 2 metreye kadar derinlik bırakılmaktadır. Fakat genişlik isteğe göre değişebilmektedir. Tabi bu kadar işlem bina ya da diğer yapıların da temizlik açısından hasar görmesine neden olacağından detaylı bir yıkama işlemi yapılacak ve kuruması için bir süre beklemeye çekilinecektir. Bu arada ortaya çıkan fazla hafriyat da alandan uzaklaştırılacaktır.

Kuruma sağlandıktan sonra ise sıvı mebran uygulaması yapılarak döşeme faaliyetlerine girişilecektir. Döşeme faaliyetleri sonrası da mıcır dolgusu atılacak ve en sonunda drenaj levhası ile koruma sağlanacaktır. Ancak tüm bu işlemlerin profesyonel bir kadro tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Yoksa binada bulunan tesisatlar ağır hasar görebilmektedir.

Artık her şey hazır olduğuna göre bina çevresine genellikle 50 ile 80 cm genişliğinde olan tretuvar betonu atılabilinir ve yağmur suyu bağlantısı da yapıldıktan sonra alan eski haline getirilerek yapılan işin test aşamasına geçilebilinir.

Tarımsal drenajda drenaj kanalları önemi

Bitkisel olarak mahsul alınabilen ve bu işin daha çok büyük arazilerde yapıldığı alanlarda drenaj olmazsa olmazlardan bir tanesidir. Bunun en önemli sebebi ise tamamıyla sulama ile ilgili olmasıdır. Hatta konunun içine doğal yağışlar da eklendiğinde üst toprak tabakasının hasar görmemesi ve arzu edilen tüm ürün gruplarının sıradan düzende elde edilmesi drenaj sistemleri ve dolayısıyla drenaj kanalları çok daha önemli bir hale gelmektedir.

Benzer Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir